a
Programarile sau alte informatii se pot obtine de la Consultantul Specializat SANADOR in relatia cu pacientii pentru acest tip de interventii.
0755 138 412 ȘTEFANIA ANTEMIE
stefania.antemie@sanador.ro Consultant Specializat SANADOR

Articole de presa

Programari Consultatii Spital Clinic Sanador
+40 755 138 412 ȘTEFANIA ANTEMIE

Tratarea anevrismelor cerebrale pe cale minim invaziva prin procedura de embolizare cerebrala cu spirale

Tratarea anevrismelor cerebrale pe cale minim invazivă prin procedura de embolizare cerebrală cu spirale, în premieră la SANADOR

Bucureşti, 23.02.2015: Viaţa unei paciente în vârstă de 55 de ani, diagnosticată cu un anevrism cerebral, a fost salvată printr-o intervenţie operatorie realizată în premieră pentru spitalul SANADOR – cel mai mare spital multidisciplinar privat din ţară. Intervenţia de tip minim invaziv se numeşte embolizare cerebrală cu spirale şi a fost efectuată de dr.Cristian Mihalea , medic in cadrul Serviciului de Neuroradiologie intervențională CHU Beaujon Paris (unul din centrele cu cea mai bogată experiență în acest domeniu din Europa), medic colaborator SANADORși Conf. Dr. Bogdan Popa, Președintele Societății Române de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională, medic colaborator SANADOR.

Pacienta suferea de anevrism de arteră carotidă internă localizat intracerebral, un tip de anevrism destul de rar întâlnit, care reprezintă aproximativ 4% din incidenţa anevrismelor cerebrale. Anevrismul cerebral este o afecţiune gravă manifestată prin formarea unei dilatații arteriale de natură patologică, care este predispusă la ruptură. Consecința rupturii anevrismului cerebral este hemoragia subarahnoidiană – complicaţie care poate cauza decesul pacientului înainte că acesta să ajungă la spital.

Pacienta nu a prezentat simptomatologie în afara unei cefalee ocazionale, însă provenind dintr-o familie cu istoric de anevrism cerebral, i s-a recomandat o examinare angio RMN. Investigaţia a evidenţiat un anevrism cerebral de mărime medie, moment în care s-a decis efectuarea intervenţiei radiochirurgicale terapeutice. Diagnosticul i-a fost stabilit în ultimele luni ale anului trecut.

Intervenţia a durat 4 ore, fiind efectuată sub anestezie generală în cadrul laboratorului de angiografie al spitalului SANADOR, utilat cu angiograf Siemens Artis zee de ultima generaţie, care permite preluarea şi stocarea imaginilor de înalta rezoluţie din interiorul vaselor de sânge (angiogramă). Embolizarea a constat în introducerea unui cateter prin arteră femurală dreaptă, prin care s-au introdus in interiorul anevrismului mai multe spirale metalice foarte subţiri, rezultatul fiind excluderea anevrismului din circulaţia cerebrală şi ca urmare excluderea riscului de ruptură a acestuia,care putea să aibă chiar consecinţă fatală.

“Neuroradiologia intervenționala terapeutică implică folosirea procedurilor chirurgicale minore, prin mici incizii la nivelul arterelor şi venelor, ceea ce scuteşte/menajează pacienţii de perioadele grele de recuperare ale operaţiilor neurochirurgicale şi de eventualele complicaţii neurologice. În cadrul SANADOR dispunem de tehnologia necesară pentru efectuarea cu succes a acestor proceduri, precum şi de expertiza unor medici care operează în cele mai bune centre din afară şi care colaborează cu spitalul nostru” a declarat Conf.Univ. Dr. Bogdan Popa, medic primar Radiologie – Imagistică Medicală în cadrul SANADOR și preşedintele Societăţii Române de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională.

Embolizarea este o procedură de tip minim invaziv, fiind realizată la nivel endovascular şi astfel prezintă o serie de avantaje pentru pacienţi: este rapidă, cu disconfort minim, duratele de spitalizare şi recuperare sunt scurte (1-2 zile), iar durerea postoperatorie este absentă.

Sursa: Sanador