a
Programarile sau alte informatii se pot obtine de la Consultantul Specializat SANADOR in relatia cu pacientii pentru acest tip de interventii.
0755 138 412 ȘTEFANIA ANTEMIE
stefania.antemie@sanador.ro Consultant Specializat SANADOR

Articole de presa

Programari Consultatii Spital Clinic Sanador
+40 755 138 412 ȘTEFANIA ANTEMIE

Chemoembolizarea hepatica

Tratamentul interventional endovascular reprezinta o alternativa eficace in cazurile neoperabile (metastaze multiple, dimensiuni mari, functie hepatica alterata, prezenta cirozei hepatice, alti factori de risc operator).

 

CHEMOEMBOLIZARE HEPATICA

Tumora hepatica maligna

Tumora hepatica maligna

Chemoembolizarea hepatica – reprezinta tratamentul intraarterial hepatic cu substante citostatice si material embolic, dupa cateterizarea selectiva a ramurilor segmentare care iriga tumora. Metoda permite eliberarea locala, lenta si secventiala a citostaticului la nivelul tesutului hepatic, cu ischemie indusa de injectarea materialului embolic.Se efectureaza periodic,in functie de raspunsul terapeutic.

Chemoterapia i.a. – consta in injectarea de citostatice fara Lipiodol sau bureti de fibrina si este rezervata cazurilor cu ciroza clasa Child C, tromboza de vena porta sau shunt porto-sistemic important.

Comparativ cu chemoterapia sistemica, chemoterapia i.a. prezinta o serie de avantaje: cantitate mai mica de citostatic, concentratie sistemica scazuta si, consecutiv, reducerea efectelor secundare (inhibitie medulara, leucopenie)

O alternativa terapeutica la chemoembolizarea hepatica este injectarea de sfere absorbabile intr-o suspensie de chimioterapice.

Implantarea rezervorului subcutanat pentru infuzia hepatica de citostatice este o alternativa mai comoda pentru pacient.

Pacientii selectati pentru acest procedeu sunt cei care au indicatie de chemoterapie i.a. si o anatomie vasculara hepatica care sa permita pozitionarea in conditii de siguranta a cateterului de infuzie la nivelul arterei hepatica proprie sau a unui ram hepatic, in functie de localizarea metastazelor.

La 1-2 zile de la implantarea rezervorului se poate efectua prima cura de citostatice.
Toate aceste interventii se fac numai cu avizul medicului oncolog curant !

 

CHEMOEMBOLIZARE CU MICROSFERE ABSORBTIE – Premiera Nationala la Spitalul Sanador

Interventia se adreseaza pacientilor cu tumori maligne hepatice, atat primare (neoplasm hepatic, hepatocarcinom) cat si secundare (metastaze de la alte tipuri de tumori maligne, frecvent neoplasm de colon,dar si alte localizari).

Se realizeaza de catre radiologul interventionist intr-o sala de operatie dotata cu echipament angiografic de ultima generatie, care permite preluarea si stocarea imaginilor de inalta rezolutie, din interiorul ficatului (angiograma).

Este o interventie minim invaziva care presupune externarea pacientului la 24, maxim 48 de ore dupa interventie; se realizeaza cu anestezie locala, introducandu-se un microcateter in arterele din ficat care vascularizeaza tumora respectiva; in aceste vase, ulterior, se vor injecta microsfere incarcate cu substante chimioterapice care au rolul de a distruge tumora din interior, dar si de a opri fluxul sanghin catre tumora. Intervenindu-se doar pe vasele tumorale, concentratia locala (intratumorala) de chimioterapic va fi mai mare, iar reactiile adverse mult minimizate, in special cele sistemice(in restul organismului).

Interventiile sunt repetitive (2-3 pe an, pentru 1 tumora), intre ele monitorizarea se face prin examinari CT sau RMN si analize de sange.

Colaborarea cu oncologul este absolut necesara, pacientul fiind monitorizat si tratat ulterior de catre acesta.

Programarile sau alte informatii se pot obtine de la Consultantul Specializat SANADOR in relatia cu pacientii pentru acest tip de interventii. ȘTEFANIA ANTEMIE +40 755 138 412 | stefania.antemie@sanador.ro