a
Programarile sau alte informatii se pot obtine de la Consultantul Specializat SANADOR in relatia cu pacientii pentru acest tip de interventii.
0755 138 412 ȘTEFANIA ANTEMIE
stefania.antemie@sanador.ro Consultant Specializat SANADOR

Articole de presa

Programari Consultatii Spital Clinic Sanador
+40 755 138 412 ȘTEFANIA ANTEMIE

Conf.dr. Bogdan Popa distruge tumorile, injectandu-le cu milioane de microsfere incarcate cu chemioterapice, fara a lasa nicio urma in sangele periferic

Primul Centru de excelenta in chemoembolizare hepatica cu microsfere pentru Europa Centrala si de Sud-Est (al doilea centru de acest tip din Europa, primul fiind la Heidelberg) functioneaza la Bucuresti in cadrul unui spital privat. Aceasta procedura se efectueaza si in alte centre europene, cu diferenta ca acestea nu au fost atestate. Centrul de la Bucuresti este atestat de CeloNova BioSciences USA, compania producatoare a microsferelor absorbabile. Centrul este coordoant de conf. dr. Bogdan Popa, medic primar de radiologie interventionala, care face parte din bordul format din sapte experti care au misiunea de elabora ghidurile de folosire a acestor microsfere absrobabile. Ceilalti sase experti sunt din SUA, Italia, Germania, Franta si Spania.

Domnule doctor, explicati-ne ce este, de fapt chemoembolizarea hepatica cu miscrosfere?

Este o interventie inovativa. Este un tratament endovascular de inalta performanta, prin care milioane de microsfere, cu diametre intre 40 si 100 de microni, incarcate cu o substanta chimioterapica sunt introduse in interiorul vaselor tumorale.

De fapt, ce se intampla in timpul chemoembolizarii?

Se foloseste un microcateter, un instrument foarte subtire, cu diamentul interior de dimensiunea catorva fire de par. Acesta se introduce in tumorile ce urmeaza a fi distruse. Dupa care, in aceste tumori se injecteaza milioane de microsfere incarcate cu un chemioterapic. Aceasta substanta va distruge tumora, iar microsferele vor bloca vasele de alimentare. Practic, tumora este distrusa printr-un dublu efect: efectul citotoxic al chemioterapicului si efectul de blocada, prin inchiderea vaselor care alimenteaza tumora .

Cine da indicatia pentru acest timp de radiologie?

Este o comisie oncologica, din care fac parte radiologul interventionist, oncologul, gastroenterologul, chirurgul. Se discuta cu pacientul si, apoi, se ia decizia. Pentru ca unii pacienti folosesc chemioterapia sistemica, in paralel, cu chemoembolizarea hepatica. De cele mai multe ori, pacientii sunt dirijati spre acest centru de medicul oncolog.

Ce categorii de pacienti pot beneficia de chemoembolizare?

Sunt doua grupe mari de pacienti care pot beneficia de chemoembolizare hepatica: pacienti cu tumori primitive sau secundare hepatice, inoperabile. Adica, pacienti care au cancer hepatic sau pacienti care au metastaze plecate de la alte tipuri de cancere primare, cum ar fi de colon, rect, stomac, san, plaman etc.

Si, concret, care sunt primii pacienti, care, azi, au beneficiat de prima cura de chemoembolizare?

Sunt trei pacienti cu patologii diferite: primul cu un cancer de colon operat cu cateva metastaze hepatice, pe care le voi distruge cu 2-3 cure de chemoembolizare, al doilea pacient (84 de ani) cu un hepatom, un cancer hepatic primitiv careia i se vor face 2 cure, si al treilea pacient cu tumora neuro-endocrina cu metastaze la ficat.

Care sunt beneficiile pentru pacienti?

Cei care vin aici stiu ca aceasta tehnica este realizata la ultimele standarde, adica nu este nici o diferenta intre ceea ce se face aici sau in alte centre medicale din lume.

Intr-o luna sau doua, tumorile pe care s-a lucrat sunt necrozate. Totusi, nu putem vorbi de vindecare. De fapt, nimeni in lume nu poate vorbi de vindecarein cazul unui cancer in stadiile trei sau patru. Dar din momentul in care tumorile au fost distruse si pana in momentul reactivarii lor trece timp. Este un timp castigat, de luni sau ani, pretios pentru pacient. Este o prelungire a supravietuirii, desigur, in functie de stadiul si tipul bolii, cu o imbunatatire a calitatii vietii pacientului. Marea majoritate a pacientilor (90%) raspund foarte bine la aceasta terapie.

Cat costa o cura?

Aproximativ 4.700 de lei, in functie stadiul cancerului, de microsfere si de substanta injectata, din care peste 50% este decontat de CNAS.

Domnule conferentiar ati spus ca, prin aceasta metoda, sunt atacate tumori inoperabile. Dar pana acum ce se intampla cu acestea?

Pana la inventarea procedeelor de chemoembolizare erau rezolvate prin chemioterapie sistemica. Pentru ca in tumorile care nu pot fi operate, din cauza unor boli supraadaugate, cum este ciroza hepatica, nu ai cum sa intervii: nu poti sa faci rezectie si sa scoti acel nodul, acea tumora. Pana acum, se dadea un chemioterapic pe cale generala despre ca stim ca ataca intregul organism. Apoi, a aparut chemoembolizarea conventionala cu actiune localizata in regiunea ficatului si a abdomenului. Acum, prin aceste microsfere, chemioterapicul injectat nu este lasat sa se imprastie deloc in organism, adica ramane doar in tumori. Toate cercetarile experimentale efectuate au aratat ca, la maximum sase ore dupa injectarea microsferelor cu chemioterapic in tumori, concentratia de chemioterapic in sangele periferic este zero si asa ramane.

SURSA ARTICOL: www.mariustuca.ro