Angiografia
Angiografia este o investigatie radioimagistica ce utilizeaza razele X pentru evidentierea lumenului vaselor sangvine si a cavitatior cardiace, ulterior injectarii de substanta de contrast iodata in interiorul acestora.
Etimologia provine din cuvintele grecesti “angeion” – vas de sange si “graphein” – a inregistra.
Primele angiografii in scop diagnostic au fost efectuate in anul 1927 de catre medicul portughez Egas Moniz care a reusit sa evidentieze cateva tumori si malformatii arterio-venoase cerebrale prin injectarea de substanta de contrast in arterele cerebrale; cu toate acestea, Sven Ivar Seldinger ramane figura cea mai importanta in istoria angiografiei datorita contributiei sale la elaborarea metodei de cateterizare arteriala percutana, in 1953, metoda care ii poarta numele si care sta la baza tuturor metodelor actuale de abord interventional percutan.
In ultimii ani angiografia in scop terapeutic s-a impus ca o metoda fiabila si utila datorita rezultatelor remarcabile, datorita spectrului patologic din ce in ce mai larg care poate beneficia de aceasta, de diminuarea marcata a disconfortului pentru pacient, a riscurilor si nu in ultimul rand a costurilor procedurale fata de o interventie chirurgicala (care altfel ar fi fost obligatorie).
CINE, CUM SI UNDE O FACE?
Utilizarea razelor X si necesitatea cateterizarii directe arteriale intr-un mediu aseptic impune efectuarea interventiilor angiografice in sali speciale, ingloband caracteristicile unor sali chirurgicale si radiologice deopotriva. Sala de operatie este dotata cu aparatura speciala si calculatoare conectate la aceasta.Interventia este efectuata de catre radiologul interventionist, fiind ajutat de asistenta de sala.
Abordul arterial se efectueaza sub anestezie locala, de cele mai multe ori la nivel inghinal, prin punctionarea arterei femurala comuna si in anumite cazuri la nivelul membrului superior, prin punctionarea arterelor brahiala sau radiala.
Tehnica Seldinger implica introducerea unui fir ghid pe acul de punctie arteriala, indepartarea acului de punctie din lumenul arterial cu pastrarea pe loc a firului ghid care va fi suportul de introducere a unei teci cu dilatator. Extragerea ghidului scurt din teaca fixata la nivelul punctiei permite introducerea ulterioara in lumenul arterial a unor catetere de diferite dimensiuni si forme, utilizate in abordarea selectiva a ariilor de interes diagnostic si terapeutic.
Imaginile inregistrate in timpul injectarii de substanta de contrast, pot fi atat imagini fixe, digitale sau developate pe filme speciale radiologice, cat si imagini in miscare. Pentru toate structurile cu exceptia inimii, imaginile captate utilizeaza o tehnica intitulata angiografie cu substractie digitala (DSA), care permite inregistrarea unor serii de imagini la o frecventa de 1-16 cadre pe secunda, utile medicului radiolog interventionist sa evalueze mult mai usor fluxul sangvin prin lumenul vaselor de sange. Tehnica permite “stergerea” structurilor osoase si parenchimatoase neimportante, cu pastrarea pe imagine doar a zonelor cu incarcare de substanta de contrast.
ANGIOGRAFIA DIAGNOSTICATA
Arteriografia membelor superioare/inferioare – pentru diagnosticul si tratamentul arteriopatiei obliterante
Arteriografia cerebrala/carotidiana
- in diagnosticul accidentelor vasculare cerebrale de tip ischemic sau hemoragic
- in diagnosticul anevrismelor cerebrale, a malformatiilor vasculare cerebrale, a tumorilor cerebrale
Aortografia toracica/abdominala – in diagnosticul bolilor aortei
Arteriografia viscerala
- ramuri gastrice, duodenale, hepatice, splenice, mezenterice
- in diagnosticul afectiunilor corespunzatoare (ulcer gastro-duodenal, hemoragii digestive superioare/inferioare, tumori digestive, traumatisme)
Arteriografia renala – in diagnosticul hipertensiunii de cauza renala, hemoragii, traumatisme, tumori
ANGIOGRAFIA TERAPEUTICA
Chemoembolizarea hepatica, chemoinfuzia intraarteriala selectiva – tratamentul tumorilor hepatice primitive sau a metastazelor hepatice
Implantarea de rezervoare subcutane pentru infuzia de chimioterapic – se foloseste pentru chemoinfuzia locala intraarteriala in tumorile hepatice maligne
Angioplastia transluminala percutana cu/fara implantare de stent – in tratamentul stenozelor sau obstructiilor arteriale din arteriopatia obliteranta a membrelor
Embolizarea supraselectiva – tratamentul hemoragiilor acute sau pre-operator, in cazul unor tumori, pentru a avea ca efect scaderea sangerarii in timpul operatiei
Implantarea de filtru pentru vena cava – tratament pentru prevenirea trombembolismului pulmonar la pacientii cu risc.