a
Programarile sau alte informatii se pot obtine de la Consultantul Specializat SANADOR in relatia cu pacientii pentru acest tip de interventii.
0755 138 412 ȘTEFANIA ANTEMIE
stefania.antemie@sanador.ro Consultant Specializat SANADOR

Articole de presa

Programari Consultatii Spital Clinic Sanador
+40 755 138 412 ȘTEFANIA ANTEMIE

Chemoembolizarea cu microsfere absorbabile – tratamentul de ultima generatie a cancerului hepatic si al metastazelor hepatice

BUCUREȘTI, 17.02.2015: Lectori și medici prestigioși s-au întâlnit pentru a dezbate cea mai modernă și eficientă tehnică în tratarea cancerului hepatic și a metastazelor hepatice – chemoembolizarea cu microsfere absorbabile. Simpozionul, numit “Abordarea pluridisciplinară a pacienților cu tumori hepatice maligne”, a avut loc pe data de 14 februarie 2015 și a fost prezidat de către Dr. Bogdan Popa, medic primar radiologie imagistică medicală în cadrul spitalului SANADOR, doctor în științe medicale și președintele Societății Române de Radiologie Intervențională.

Intervenția de chemoembolizare cu microsfere absorbabile se adresează pacienților cu tumori maligne hepatice, atât primare (neoplasm hepatic, hepatocarcinom), cât și secundare (metastaze de la alte tipuri de tumori maligne, frecvent neoplasm de colon,dar și alte localizări), care au contraindicație de operație (rezecție) sau care din diverse motive, refuză operația. Prima intervenție de chemoembolizare cu microsfere absorbabile a fost realizată în premieră națională în 2012, la spitalul SANADOR, de către Dr. Popa, medic cu peste 16 ani de experiență internațională în domeniul radiologiei intervenționale.

Procedura se realizează cu anestezie locală și presupune introducerea unui microcateter în arterele din ficat care vascularizează tumora respectivă; în aceste vase, ulterior, se injectează microsfere încărcate cu substanțe chimioterapice care au rolul de a distruge tumora din interior, dar și de a opri fluxul sangvin către tumoră. Intervenindu-se doar pe vasele tumorale, concentrația locală (intratumorală) de chimioterapie va fi mai mare, iar reacțiile adverse mult minimizate, în special cele sistemice (în restul organismului), astfel că, în comparație cu chimioterapia convențională, în cazul chemoembolizării toxicitatea în afara ficatului este aproape inexistentă.

„Intervenția de chemoembolizare cu microsfere absorbabile este principalul tratament minim-invaziv în tratarea cancerului hepatic, cu rezultate foarte bune și reacții adverse minime, care oferă pacientului avantajul de a se externa la maxim 48 ore de la intervenție. Aproximativ 89% dintre pacienți răspund bine la acest tratament, în sensul că fie tumora s-a micșorat, fie a stagnat.” a declarat Dr. Bogdan Popa,medic primar Radiologie – Imagistică medicală în cadrul spitalului SANADOR.

În cadrul evenimenului medical s-a dezbătut importanța abordării pluridisciplinare a pacienților cu tumori hepatice maligne, prin colaborarea dintre medicii de diverse specialități – radiolog intervenționist, chirurg, gastroenterolog, oncolog. Simpozionul l-a avut ca invitat de onoare pe Prof.Dr.Boris Radeleff din Universitatea Heidelberg, Germania, personalitate de prestigiu în domeniul radiologiei intervenționale vasculare, care a susținut o serie de prezentări despre aceste tehnici. Evenimentul a fost posibil datorită implicării celor două companii, Celonova Biosciences USA (Barbara Kager, Director Marketing Development și Gerrit Jan de Nooij, Area sales Director) și Angiospectrumed.

În România, intervențiile de chemoembolizare cu microsfere absorbabile se pot efectua la spitalul SANADOR, de către Dr. Bogdan Popa, în cadrul departamentului de Radiologie intervențională dotat cu un angiograf de ultimă generație Siemens, care permite preluarea și stocarea imaginilor de înaltă rezoluție din interiorul ficatului (angiograma).

Sursa: Sanador