a
Programarile sau alte informatii se pot obtine de la Consultantul Specializat SANADOR in relatia cu pacientii pentru acest tip de interventii.
0755 138 412 ȘTEFANIA ANTEMIE
stefania.antemie@sanador.ro Consultant Specializat SANADOR

Articole de presa

Programari Consultatii Spital Clinic Sanador
+40 755 138 412 ȘTEFANIA ANTEMIE

Angiograful tinteste boala

Angiograful este un sistem complex cu ajutorul caruia se investigheaza starea vaselor. Interventia, cunoscuta in lumea medicala drept angiografie, se deruleaza intr-o incapere asemanatoare unei sali de operatii. Prin intermediul unui cateter se introduce o substanta de co

Angiograful este un sistem complex cu ajutorul caruia se investigheaza starea vaselor. Interventia se deruleaza intr-o incapere asemanatoare unei sali de operatii. Prin intermediul unui cateter se introduce o substanta de contrast la nivelul vaselor care urmeaza a fi investigate. „Foarte important este ca, pe langa diagnosticul care se realizeaza in urma acestei interventii, se poate face si un tratament endovascular al unor afectiuni precum tumorile hepatice, hemoragiile digestive, dilatarile unor stenoze apartinand arterelor periferice (la membrele superioare si inferioare), dar si viscerale (precum cele renale) sau artere coronare care vascularizeaza inima”, explica asist. univ. dr. Bogdan Popa de la Departamentul de angiografie al Spitalului de Urgenta Floreasca. Aceste interventii se numesc angioplastii si pot fi completate de insertia unui dispozitiv care se numeste sten, asemanator unei plase metalice care se pozitioneaza in interiorul arterei si are rolul sa o mentina deschisa.

Pacientul care apeleaza la aparatul angiograf va scapa astfel de o interventie chirurgicala. Inainte de inceperea investigatiei, pacientului i se face anestezie locala. E nevoie de o supraveghere de maximum 48 de ore dupa o angiografie, iar taietura masoara sub un centimetru si nu necesita sutura. Componentele sunt aceleasi cu ale unui aparat complex de radiologie caruia i s-au mai adaugat softuri speciale: componenta de substractie digitala (care permite o foarte buna vizualizare a structurilor) si softuri speciale de hemodinamica prin care se urmareste in permanenta situatia hemodinamica a pacientului (tensiune, puls, electrocardiograma, presiune).

„Desi seamana cu un aparat de radiologie, este un aparat mult mai complex, avand in vedere ca poate sa investigheze vase ce ajung la un milimetru in diametru. In plus, nu doar ca investigheaza, dar ulterior poate trata”, spune asist. univ. dr. Bogdan Popa. In Bucuresti sunt dotate cu angiograf spitalele: Urgenta Floreasca, Universitar, Institutul Clinic Fundeni si Militar Central. Persoanele spitalizate beneficiaza de aceasta investigatie in mod gratuit.

 

Sursa: www.9am.ro
Data: 18 Aprilie 2005