Articole de presa | Un nou parteneriat din programul Sanador “Medici fara frontiere”

2 interventii de chemoembolizare cu microsfere absorbabile realizate de Dr. Bogdan Popa si asistate de expertul international Dr. Peter Popovic


Programul Sanador “Medici fara frontiere” continua cu parteneriatul pentru efectuarea a  2 interventii de chemoembolizare cu microsfere absorbabile dintre Dr. Bogdan Popa, Presedintele Societatii Romane de Radiologie Interventionala si expertul international Dr. Peter Popovic, seful Departamentului de Radiologie Abdominala Interventionala – University Medical Centre, Ljubljana.

Astfel, pe 10 octombrie, Dr. Bogdan Popa, cel care a aplicat  in premiera nationala acest tip de procedura medicala pentru tratamentul tumorilor maligne hepatice, va realiza in Spitalul Sanador cele 2 interventii asistat de invitatul sau, Dr. Peter Popovic.

Procedeul de chemoembolizare are ca rezultat reducerea dimensiunilor tumorilor hepatice si in primul rand distrugerea acestor prin introducerea in interiorul lor a unor microsfere incarcate cu doze mici dar eficiente de chemoterapic. Interventia realizandu-se tintit, local, opreste si fluxul sangvin catre tumora, toxicitatea reducandu-se doar la nivelul ficatului, fara a afecta alte organe. Distrugerea tumorilor se cuantifica la 1-2 luni dupa prima cura, prin evidentierea la examenul CT sau RMN a necrozei celulare tumorale.

Interventia de chemoembolizare hepatica se adreseaza atat pacientilor care au cancer hepatic, cat si celor care au metastaze hepatice, cu punct de plecare la nivelul altor organe (colon, san, plaman,  pancreas etc.)

Dr. Peter Popovic a ales in Romania Spitalul Sanador pentru a se alatura unei comisii medicale formate pentru o astfel de interventie, iar decizia s-a datorat echipamentelor tehnice exceptionale si echipei medicale foarte bine pregatite din cadrul spitalului, echipa care cuprinde medici cu experienta: radiologi interventionisti, chirurgi, gastroenterologi, specialisti in A.T.I. si oncologie medicala.

Prima interventie de chemoembolizare cu microsfere absorbabile din Romania a fost realizata de medicul Bogdan Popa in mai 2012 in Spitalul Sanador, la un an de la inaugurarea unitatii. La scurt timp, acesta a primit, tot in cadrul acestui program, vizita unui alt expert international in procedee interventionale de tratament a tumorilor hepatice maligne, doamna Prof. Dr. Katarina Malagari (Atena, Grecia), impreuna cu care a realizat 4 interventii de chemoembolizare hepatica cu microsfere absorbabile si cu care a purtat discutii de evaluare a cazurilor tratate anterior.

„Din totalul cazurilor de tumori hepatice tratate, 89% dintre pacienti au raspuns bine in urma acestei interventii, iar tumorile fie s-au micsorat si au prezentat necroza tumorala intre 85-100-%, fie au stagnat complet in evolutie pe perioada studiata”, a declarat Dr. Bogdan Popa.


SURSA: www.sanador.ro

Arhiva stiri
IMPORTANT
: Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in nici un caz consultul medical.
Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavostra se va face numai dupa un consult medical de specialitate!