Articole de presa | Tratament in premiera pentru cancerul hepatic

SURSA: Adevarul | Data: 23.05.2012

Ieri au avut loc, pentru prima data in Romania, trei interventii de distrugere a tumorilor maligne de la nivelul ficatului.

Ele s-au realizat printr-o metoda miniinvaziva, cu efecte adverse reduse, care creste speranta de viata si calitatea vietii pacientilor. Este vorba despre o noua tehnica de „atac la tinta" al tumorilor, realizat prin injectarea substantelor citostatice in vasele de sange care le alimenteaza.

Vasele de sange sunt blocate
Procedura poarta numele de chemoembolizare cu microsfere absorbabile, iar diferenta dintre aceasta si chemoembolizarea clasica (injectarea citostaticelor in ficat) o face modul de injectare a substantei chimioterapice.
„Mai exact, se folosesc niste microsfere absorbabile incarcate cu substante chimioterapice care se pregatesc cu o zi inainte. Ele se injecteaza in vasele tumorale printr-un cateter, cu anestezie locala, si au dublu efect: in primul rand, trateaza tintit tumora cu substanta citostatica si, in al doilea rand, vasele de sange respective sunt blocate si, deci tumora nu va mai primi oxigen si substante nutritive", explica medicul Bogdan Popa, presedintele Societatii Romane de Radiologie Interventionala si cel care a realizat interventiile in premiera la Spitalul Sanador din Bucuresti.

Desi nu este o metoda care sa trateze definitiv cancerul hepatic, ea are avantaje majore comparativ cu chimioterapia sistemica (citostaticele se administreaza mai ales prin perfuzii). „Intervenindu-se doar pe vasele tumorale, concentratia locala (intratumorala) de chimioterapic va fi mai mare, iar reactiile adverse sunt mult minimizate, in special cele sistemice (in restul organismului)", precizeaza specialistul. Astfel, terapia este mai usor tolerata si acceptata de pacient.

Cele trei interventii realizate la Spitalul Sanador (pe doua femei si pe un barbat) au fost gratuite. insa, in mod normal, pacientul trebuie sa acopere costul interventiei, de 7.900 de lei.

Arhiva stiri
IMPORTANT
: Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in nici un caz consultul medical.
Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavostra se va face numai dupa un consult medical de specialitate!