a
Programarile sau alte informatii se pot obtine de la Consultantul Specializat SANADOR in relatia cu pacientii pentru acest tip de interventii.
0755 138 412 ȘTEFANIA ANTEMIE
stefania.antemie@sanador.ro Consultant Specializat SANADOR

Articole de presa

Programari Consultatii Spital Clinic Sanador
+40 755 138 412 ȘTEFANIA ANTEMIE

Speranţă pentru bolnavii de cancer hepatic cu ajutorul unei metode revoluţionare

Un centru medical de excelenţă, în care bolnavilor de tumori hepatice primare şi secundare inoperabile li se oferă şansa de a-şi prelungi speranţa de viaţă, a fost lansat la Bucureşti, fiind primul din Europa de Sud-Est. În prezent, ţara noastră este pe primul loc în UE în ceea ce priveşte numărul morţilor din cauza bolilor de ficat, incidenţa fiind de peste trei ori mai mare decât media europeană.

Echipa de specialişti din România va fi coordonată de profesorul Bogdan Popa, unul dintre experţii la nivel mondial în ceea ce priveşte folosirea microsferelor absorbabile, folosite pentru tratarea acestor tumori inoperabile. Intervenţia se numeşte chemoembolizare cu microsfere absorbabile, iar conform celor care au lansat centrul de excelenţă, cazurile de reuşită se ridică la 90%.

Primele operaţii de chemoembolizare hepatică cu microsfere absorbabile au fost realizate în premieră de doctorul Popa, în cadrul Spitalului Sanador, în anul 2012, acolo unde se află şi centrul de excelenţă. Procedura presupune introducerea unui microcateter în arterele din ficat care vascularizează tumoarea. Ulterior, se injectează microsfere încărcate cu substanțe chimioterapice care distrug tumoarea din interior și opresc fluxul sangvin către aceasta. „Fiecare astfel de microsferă are un diametru cuprins între 40 şi 100 de microni. Introducem milioane astfel de sfere în ficat, încărcate cu substanţele chimioterapice, care au rolul de a distruge tumoarea când ajung la destinaţie”, a mai afirmat Popa. „Stadiul cel mai bun de a beneficia de chemoembolizări este cel intermediar. Pacienţi oncologici cu tumori maligne care pot să fie primare, concer hepati sau metastaze de la alte organe, tumori, rect, colon, tub digestiv”, a precizat coordonatorul proiectului.

„Avantajul major față de chemoembolizarea clasică este reducere atoxicității în afara ficatului, tratamentul acționând doar în tumorile din ficat și evitând atacarea altor organe”, a mai afirmat Popa. Acesta susţine că tumoarea, după operaţia de chemoembolizare hepatică, fie s-a micşorat, fie a stagnat, astfel că speranţa de viaţă a pacienţilor a crescut, iar pacienţii pot trăi mai mulţi ani faţă de cât se preconiza în momentul în care a fost depistată tumoarea.

Efectul, vizibil în scurt timp

Doctorul, care a efectuat nu mai puţin de trei intervenţii în cursul zilei de joi, atunci când a avut loc şi o convenţia internaţională pe acest subiect la Bucureşti, afirmă că acest tratament are consecinţe miraculoase. „Efectul este deja vizibil după două-trei săptămâni. Noi evaluăm medicii la o lună dacă vorbim de pacienţi cu una două metastaze localizate într-o singură parte a ficatului. Practic, într-o lună se face o tomografie unde putem să observăm cât din tumoare s-a distrus”, a spus Bogdan Popa pentru PUTEREA. Pacienţii al căror ficat este afectat în întregime trebuie să efectueze patru astfel de cure, care se fac la un interval de două-trei săptămâni una de cealaltă.

Avem cei mai mulţi hepatici din Europa

Ultimul studiu publicat de Eurostat privind rata mortalităţii din cauza bolilor de ficat arată plasează ţara noastră pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o medie de 50,47 de decese la 100.000 de locuitori, în timp ce media continentală este de 15,35. Şi Asociaţia Europeană pentru Studierea Ficatului indică mai multe cifre îngrijorătoare asupra situaţiei sistemului sanitar din România. În timp ce în Olanda există o rată de 0,2 persoane dintr-o sută de mii internate pentru hepatita A, în România media este de 94,2, ţara noastră fiind lider detaşat pentru ceea ce în termeni populari este cunoscută ca boala mâinilor murdare. De asemenea, la începutul anului erau înregistraţi aproximativ 800.000 de bolnavi de hepatita C, însă numărul neoficial este de cel puţin două ori mai mare.

Sursa: Puterea