Articole de presa | Speranţă pentru bolnavii de cancer hepatic cu ajutorul unei metode revoluţionare

Un centru medical de excelenta, in care bolnavilor de tumori hepatice primare si secundare inoperabile li se ofera sansa de a-si prelungi speranta de viata, a fost lansat la Bucuresti, fiind primul din Europa de Sud-Est. in prezent, tara noastra este pe primul loc in UE in ceea ce priveste numarul mortilor din cauza bolilor de ficat, incidenta fiind de peste trei ori mai mare decât media europeana.

Echipa de specialisti din România va fi coordonata de profesorul Bogdan Popa, unul dintre expertii la nivel mondial in ceea ce priveste folosirea microsferelor absorbabile, folosite pentru tratarea acestor tumori inoperabile. Interventia se numeste chemoembolizare cu microsfere absorbabile, iar conform celor care au lansat centrul de excelenta, cazurile de reusita se ridica la 90%.

Primele operatii de chemoembolizarea hepatica cu microsfere absorbabile au fost realizate in premiera de doctorul Popa, in cadrul Spitalului Sanador, in anul 2012, acolo unde se afla si centrul de excelenta. Procedura presupune introducerea unui microcateter in arterele din ficat care vascularizeaza tumoarea. Ulterior, se injecteaza microsfere incarcate cu substante chimioterapice care distrug tumoarea din interior si opresc fluxul sangvin catre aceasta. „Fiecare astfel de microsfera are un diametru cuprins intre 40 si 100 de microni. Introducem milioane astfel de sfere in ficat, incarcate cu substantele chimioterapice, care au rolul de a distruge tumoarea când ajung la destinatie”, a mai afirmat Popa. „Stadiul cel mai bun de a beneficia de chemoembolizari este cel intermediar. Pacienti oncologici cu tumori maligne care pot sa fie primare, concer hepati sau metastaze de la alte organe, tumori, rect, colon, tub digestiv”, a precizat coordonatorul proiectului.

„Avantajul major fata de chemoembolizarea clasica este reducere atoxicitatii in afara ficatului, tratamentul actionând doar in tumorile din ficati evitând atacarea altor organe”, a mai afirmat Popa. Acesta sustine ca tumoarea, dupa operatia de chemoembolizare hepatica, fie s-a micsorat, fie a stagnat, astfel ca speranta de viata a pacientilor a crescut, iar pacientii pot trai mai multi ani fata de cât se preconiza in momentul in care a fost depistata tumoarea.

Efectul, vizibil in scurt timp

Doctorul, care a efectuat nu mai putin de trei interventii in cursul zilei de joi, atunci când a avut loc si o conventia internationala pe acest subiect la Bucuresti, afirma ca acest tratament are consecinte miraculoase. „Efectul este deja vizibil dupa doua-trei saptamâni. Noi evaluam medicii la o luna daca vorbim de pacienti cu una doua metastaze localizate intr-o singura parte a ficatului. Practic, intr-o luna se face o tomografie unde putem sa observam cât din tumoare s-a distrus”, a spus Bogdan Popa pentru PUTEREA. Pacientii al caror ficat este afectat in intregime trebuie sa efectueze patru astfel de cure, care se fac la un interval de doua-trei saptamâni una de cealalta.

Avem cei mai multi hepatici din Europa

Ultimul studiu publicat de Eurostat privind rata mortalitatii din cauza bolilor de ficat arata plaseaza tara noastra pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o medie de 50,47 de decese la 100.000 de locuitori, in timp ce media continentala este de 15,35. si Asociatia Europeana pentru Studierea Ficatului indica mai multe cifre ingrijoratoare asupra situatiei sistemului sanitar din România. in timp ce in Olanda exista o rata de 0,2 persoane dintr-o suta de mii internate pentru hepatita A, in România media este de 94,2, tara noastra fiind lider detasat pentru ceea ce in termeni populari este cunoscuta ca boala mâinilor murdare. De asemenea, la inceputul anului erau inregistrati aproximativ 800.000 de bolnavi de hepatita C, insa numarul neoficial este de cel putin doua ori mai mare.
Arhiva stiri
IMPORTANT
: Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in nici un caz consultul medical.
Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavostra se va face numai dupa un consult medical de specialitate!