a
Programarile sau alte informatii se pot obtine de la Consultantul Specializat SANADOR in relatia cu pacientii pentru acest tip de interventii.
0755 138 412 ȘTEFANIA ANTEMIE
stefania.antemie@sanador.ro Consultant Specializat SANADOR

Articole de presa

Programari Consultatii Spital Clinic Sanador
+40 755 138 412 ȘTEFANIA ANTEMIE

Radiologul intervenționist Bogdan Popa: „Navigăm în interiorul vaselor“

Șeful Clinicii de Radiologie Intervențională de la Spitalul Clinic Sanador din București, medicul și conferențiarul Bogdan Popa spune într-un interviu, pentru DC Medical, ce este Radiologia Intervențională, la ce le folosește pacienților și în ce patologii e folosită.

Radiologie Intervențională. „Gândiți-vă că noi lucrăm pe interiorul vaselor a căror diametru începe de la câțiva milimetri și poate să ajungă la un milimetru. Lucrăm pe vase periferice, pe artere, pe vasele care vascularizează viscerele, organele din cavitatea abdominală, pe vasele creierului, pe vase atât de mici și cu instrumente atât de subțiri, de fine, încât sunt situații în care când lucrezi, pentru o perioadă de 10-20-30 de secunde, trebuie să-ții respirația ca să nu greșești și să poți să intri exact unde îți dorești”, explică medicul Bogdan Popa, șeful Clinicii de Radiologie Intervențională de la Spitalul Clinic Sanador din București.

Acesta este și conferențiar universitar la UMF Carol Davila din București, respectiv vicepreședintele Societății de Neurologie și Radiologie Intervențională din România.

Radiologie Intervențională: ce este și la ce folosește

Specialistul spune că Radiologia Intervențională este o supraspecializare nouă care pleacă din Radiologie și care permite atât diagnosticarea de boli ale vaselor sanguine, cât și tratarea lor. În aceste sens e nevoie și de dotări tehnice specifice.

„Avem aici un model de angiograf – un aparat de care noi avem nevoie pentru a putea să realizăm aceste intervenții. Avem cel mai modern aparat angiograf care ne ajută când facem proceduri extrem de complexe. Are softuri care ghidează. (…) Avem posibilitatea să reconstruim tridimensional vase, formațiuni tumorale etc”, explică medicul Bogdan Popa.

Potrivit acestuia, una din părțile deosebite și frumoase ale Radiologiei Intervenționale este că se poate diagnostica și se pot aplica tratamente.

Radiologie Intervențională: angiograf unic în România

Angiograful pe care-l folosesc specialiștii de la Radiologie Intervențională de la Sanador e unic în România. Ultimul model scos pe piață.

„Noi, specialiștii, care lucrăm cu el suntem foarte încântați din mai multe puncte de vedere pentru că ne ajută mult. Imaginea e foarte bună, softurile cu care este dotat ne ajută să navigăm în interiorul vaselor de sânge. Se fac tot felul de reconstrucții, se fac ghidaje.

(…) Există un soft care atunci când îl selectezi te ajută în timpul intervenției unui pacient care are noduli tumorali – dacă medicul nu vede un nodul, acest aparat ți-l selectează. După ce a luat imaginea îți arată vasul de sânge pe care trebuie să intri ca să ajungi în acel nodul, ceea ce este un lucru extraordinar”, afirmă medicul Bogdan Popa.

Un alt soft al aparatului permite scăderea cantității de radiații foarte mult, cu jumătate decât la aparatele obisnuite, în timpul intervenției, în condițiile în care păstrează aceeași cantitate a imaginii.

Radiologie Intervențională: în ce patologii e folosit

Specialistul Bogdan Popa subliniază că prin Radiologie Intervențională poate fi diagnosticată o paletă largă de afecțiuni și nu e necesar să trimită pacientul către un alt specialist. Oferă și un exemplu: la un pacient cu hemoragie digestivă acută, care nu are indicații chirurgicale, medicii radiologi intervenționiști pot găsi sursa sângerării și o pot astupa cu niște substanțe specifice ca hemoragia să se oprească. Iar în 24 de ore, pacientul e externat.

Procedura de Radiologie Intervențională e indicată în patologii precum: tuturor afecțiunilor vasculare la nivelul creierului, malformații, anevrisme, membre superioare/inferioare – artereopatii periferice, ale arterelor viscerale care merg spre stomac, duoden, ficat, splină, colon; bolile aortei.

„Putem intra pe orice arteră să punem un diagnostic vascular. Putem să și tratăm. (…) Nu orice tumoră se tratează prin procedee de radiologie intervențională”, precizează specialistul.

La el ajung pacienții trimiși de un oncolog sau în urma consultării unei comisii. Riscurile intervenției sunt mici, abordul (calea de acces la un organ) – minim invaziv; incizia are minim câțiva milimetri.

Chemoembolizări în premieră, când nu se făceau în România

Înainte de Radiologie Intervențională, medicul Bogdan Popa a făcut, în premieră, în țară, chemoembolizări pentru cei ce suferă de tumori hepatice sau metastaze plecate de la alte organe – colon, stomac, prostată plămâni.

Procedura, explică expertul, constă în introducerea pe vasul care alimentează tumorile respective, în interiorul tumorii, a câtorva sute de mii până la milioane de microsfere care sunt încărcate anterior cu o substanță chimioterapică cu rolul de a distruge aceste tumori din interior. Iar în următoarele ore de la intervenție încep să distrugă tumorile, iar aceste microsfere și închid temporar vasul de sânge care alimentează tumorile.

Radiologia Intervențională are, de săptămâna trecută, noi specialiști: s-a dat primul examen în această supraspecializare.

 

Interviu acordat: dcmedical.ro