Articole de presa | Operatie revolutionara in cancerul hepatic

SURSA: Evenimentul zilei | Data: 24.05.2012

Medicii propun o procedura care elimina efectele chimioterapiei.
Procedurile noi nu vindeca cancerul, insa prelungesc viata bolnavilor si o fac mult mai usoara.

Romanii care sufera de cancer hepatic pot fi tratati chiar in tara printr-o procedura numita chemoembolizare cu microsfere absorbabile.

Aceasta ajuta pacientii cu tumori maligne hepatice sa aiba o calitate a vietii mult mai ridicata, in lupta lor cu cancerul.

Prin noua procedura sunt tratate atat cancerul hepatic, cat si tumorile secundare (metastazele). Ieri, la Spitalul Sanador din Bucuresti, au avut loc primele interventii de acest gen din Romania.

Doua femei si un barbat au beneficiat gratuit de procedura. Interventia este minim-invaziva si se face sub anestezie locala. Se introduce un microcateter in arterele din ficat, care vascularizeaza tumora.

Apoi sunt injecatate microsfere incarcate cu substante chimioterapice. "Microsferele au rolul de a ucide tumora din interior, dar si de a ii opri alimentarea cu sange. Intervenindu-se doar pe venele tumorale, concentratia locala de chimioterapic va fi mai mare, iar reactiile adverse sunt mult minimizate“, a explicat Bogdan Popa, medic primar radiologie si imagistica medicala.

Platita partial de asigurari

Operatia e decontata partial de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Mai exact, asigurarile publice acopera o treime din costuri, care ajung pana la 7.900 de lei, pentru o interventie.

Pentru o tumora, pacientul are nevoie insa de trei astfel de interventii pe an. Medicii spera totusi ca, pe viitor, acest tip de interventie sa fie inclusa in Programul National de Oncologie, care va permite decontarea intergrala a costurilor. Dupa operatie, pacientul se va intoarce acasa in cel mult 48 de ore.
Arhiva stiri
IMPORTANT
: Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in nici un caz consultul medical.
Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavostra se va face numai dupa un consult medical de specialitate!