a
Programarile sau alte informatii se pot obtine de la Consultantul Specializat SANADOR in relatia cu pacientii pentru acest tip de interventii.
0755 138 412 ȘTEFANIA ANTEMIE
stefania.antemie@sanador.ro Consultant Specializat SANADOR

Articole de presa

Programari Consultatii Spital Clinic Sanador
+40 755 138 412 ȘTEFANIA ANTEMIE

Chemoembolizarea trateaza fara bisturiu metastazele la ficat

Chimioterapicele sint injectate direct in metastaze. Metoda impune si o „astupare” a vasului pe care s-a lucrat – embolizare a vasului cu anumite substante. Astfel, tumora respectiva este si lipsita de aport vascular. Interventiile de chemoembolizare sint minim invazive, realizindu-se cu ajutorul angiografului. Chemoembolizarea poate fi utilizata si in terapia cancerelor hepatice primitive. Aflat saptamina trecuta la Iasi, dr. Bogdan Popa, presedintele Societatii Romane de Neuroradiologie si Radiologie Inerventionala, a explicat pentru „Ghidul pentru Sanatate” ce pacienti pot apela la aceasta metoda de tratament, cit dureaza curele de chemoembolizare hepatica si ce sanse de supravietuire au bolnavii care apeleaza la aceasta terapie.

Dr. Bogdan Popa, presedintele Societatii Romane de Neuroradiologie si Radiologie Interventonala: „Trebuie precizat mai intii ca tumorile hepatice pot fi primitive (n.r. – cancer la ficat) sau pot fi secundare – metasataze. Metastazele sint tumori hepatice care au plecat de la alte tipuri de cancer – de exemplu cancer de colon. Desigur, orice tip de cancer trebuie tratat in primul rind chirurgical. Vom obtine un rezultat foarte bun daca tumoarea primitiva a fost tratata chirurgical si ulterior noi ne ocupam doar de partea de ficat. Referindu-ne la tumorile primare, la cancerul hepatic primitiv, acesta poate fi tratat cu ajutorul chemoembolizarii dupa operatie. Este foarte important ca o tumora maligna sa fie indepartata intii chirurgical. Si asta le spun si pacientilor care vor sa evite operatia. Exista insa situatii in care operatia nu e posibila din ratiuni tehnice. Sau pentru ca pacientul a dezvoltat o tumora hepatica pe fondul unei ciroze hepatice. Intilnesc frecvent astfel de persoane infectate cu virusul hepatitei B sau C care ajung tirziu la medic cind alaturi de ciroza hepatica s-a dezvoltat si o tumora hepatica. Si pe acest fond operatia nu e posibila. In cancerele hepatice, atunci cind nu se poate face interventia chirurgicala, chemoembolizarea este o solutie terapeutica ce nu trebuie ignorata.

Ce presupune chemoembolizarea

Microparticulele incarcate cu agenti chimioterapici sint injectate direct in tumora si o distrug foarte selectiv fara a afecta parenchimul hepatic normal. Interventiile sint minim invazive, realizindu-se cu ajutorul angiografului. Acest aparat ne ajuta sa vizionam toate vasele de singe de la nivelul ficatului, utilizind substanta de contrast. Sub anestezie locala, un cateter este inserat in artera femurala (n.r. – in partea dreapta, inferioara a abdomenului), inciziile fiind minime. De aceea se numesc metode minim invazive. Cu multa atentie, radiologul interventionist avanseaza cu cateterul pina in artera hepatica si prin el injecteaza o doza chimioterapic. Astfel, nu se mai practica metodele prin care se injectau substantele chimioterapice intravenos si acestea circulau prin tot organismul, efectele adverse fiind foarte puternice. Apelind la metodele minim invazive nu mai intoxicam tot organismul cu chimioterapice, iar medicamentele ajung „tintit” la tumora hepatica, efectul acestora fiind mult mai bun. In plus, metoda impune o „astupare” a vasului pe care s-a lucrat – embolizare a vasului cu anumite substante. Astfel, tumora respectiva este si lipsita de aport vascular.

Intai se opereaza cancerul primitiv si apoi se trateaza prin chemoembolizare metaztazele hepatice

In ceea ce priveste metastazele hepatice, acestea se pot trata prin chemoembolizare doar dupa ce s-a operat formatiunea tumorala primara – de exemplu dupa ce s-a rezecat chirurgical cancerul de colon sau de sin. Repet: este foarte important ca o tumora maligna sa fie indepartata. Imediat dupa operatie se incepe tratamentul. La fel, se injecteaza chimioterapice care ajung tintit la metastaze. Doar ca pacientul care are o tumora primitiva la un alt organ (n.r. – cancer de colon, cancer de sin) si metastaze in ficat, va face o terapie dubla: chemoembolizare pentru metastazele din ficat dar si cure de chimioterapie generala pentru micrometastazele care exista in torentul sangvin si care „circula” prin organism. Nu le vedem, dar stim ca sint acolo si incercam sa le distrugem.

Cit de frecvent se fac aceste cure

Pentru a beneficia de un astfel de tratament, pacientul trebuie sa ajunga la mine cu o examinare RMN a ficatului si un Marker AFP – o analiza de singe care este practic un marker al activitatii tumorale. In functie de particularitatea fiecarui caz, de stadiul tumorii primitive etc – decidem daca se poate practica chemoembolizarea. Pentru prima cura – pacientul este spitalizat 24 de ore. Interventia dureaza 1-2 ore in functie de complexitatea tumorii, de anatomia acesteia sau de numarul de metastaze. Interventia se face intr-o sala de operatie dotata cu angioraf. Anestezia este locala, pacientul fiind constient tot timpul. Curele se fac „a la long”: de obicei se fac cit traieste pacientul, dar vestea buna este ca intervalul dintre ele se modifica, creste. La inceput se face o cura la 1-2 luni. Apoi aceasta perioada dintre cure creste in functie de raspunsul la tratament. Pacientul vine cu evaluarea imagistica – cu Ct sau RMN, cu markerul AFP – si in momentul in care lucrurile stagneaza este un semn ca nu trebuie sa ne atingem de tumora. Daca tumora sau markerul AFP cresc, atunci facem din nou o cura de chemoembolizare. Ca urmare, am pacienti care fac 7-8 cure pe an, iar altii au ajuns sa faca una sau doua cure pe an. Rata de supravietuire este proprotionala cu stadiul in care s-a descoperit tumora. Daca vorbim de patru stadii ale cancerului, pacientii in stadiul II au o rata de supravietuire la doi ani de 50-55%. Dar am si pacienti cu metastaze hepatice pe care ii tratez de cinci ani. Putini, dar am si astfel de cazuri. Totul depinde de cum reactioneaza organismul. Acum practice astfel de intervenetii in Bucuresti, dar din ianuarie 2012 voi face chemoembolizari si la Spitalul „Arcadia” Iasi. Astfel, pacientii din zona Moldovei nu vor mai fi nevoiti sa bata drumul pina la Bucuresti pentru aceste proceduri. Cei interesati pot obtine mai multe informatii la Spitalul „Arcadia”. Si vreau sa mai subliniez ceva: este foarte important sa depistam la timp cancerul hepatic, in stadii incipiente. Pentru aceasta, persoanele cu risc, respectiv cei infectati cu virusul hepatic B sau C – ar trebui sa faca macar o data la sase luni o ecografie abdominala si un marker AFP. Sint investigatii simple recomandate de asociatiile internationale pentru studiul ficatului, deoarece pot depista la timp o tumora hepatica. Pentru ca un nodul hepatic, azi nu il ai, dar la o persoana cu risc poate aparea in doar citeva luni”.

 

Sursa: www.ziaruldeiasi.ro
Data publicarii: 21/12/2011