Articole de presa | Chemoembolizarea hepatica cu sfere, realizata din acest an si in Romania

SURSA: www.exploremedicinetv.ro | Data: 27.06.2012

Dr. Bogdan Popa, medic specialist al Spitalului de Urgenta Floreasca, a afirmat in cadrul Conferintei Nationale a Pacientilor ca radiologia interventionala este insuficient cunoscuta in Romania si ca "multi pacienti nu stiu ca problemele lor pot fi tratate in Romania prin radiologia interventionala.

Aceasta supraspecializare a cunoscut o dezvoltare importanta la noi in tara. Radiologia interventionala nu se adreseaza doar tumorilor hepatice, ci si bolilor cardiovasculare. Exista in lume, in acest moment, conferinte care sunt dedicate acestor tipuri de proceduri, denumite conferinte de oncologie interventionala, insa medicii nu sunt oncologi, ci radiologi interventionisti."

Specialistul a vorbit despre chemoembolizarea hepatica cu sfere care se va putea realiza de anul acesta si in Romania.

„In ceea ce priveste chemoembolizarea hepatica, ea reprezinta o alternativa la tratamentul chirurgical doar cand nu se poate realiza operatia. Romania ocupa locul doi in Europa Centrala si de Est, in clsamentul incidentei tumorilor hepatice, iar majoritatea sunt relationate cu virusurile hepatice. Multi pacienti ajung la medic in stadii avasate, trei sau patru, iar tratamentul are un efect mult mai diminuat. Mai mult de atat, metastazele hepatice care nu pot fi operate pot fi convertite spre un stadiu de operabilitate dupa cateva sedinte de chimioterapie. Chemoembolizarea cu sfere se va putea realiza si in Romania din anul acesta.", a afirmat dr. Bogdan Popa.

Vorbind despre accesibilitatea tratamentului pentru pacientii din Romania, medicul a afirmat ca: „Prima parte a accesibilitatii tine de specialisti. Multi dintre medici nu stiu ca se poate efectua si la noi si de aceea trimit pacientii in strainatate. in ceea ce priveste partea financiara, astfel de operatii sunt mai putin accesibile. Avem ajutor din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Ar trebui sa existe un program al ministerului prin care sa se realizeze o sectie dedicata radiografiei interventionale pentru ca pacientii sa nu se mai deplaseze in alte tari.", a afirmat medicul.

Conferinta Nationala a Pacientilor este organizata de Sanatatea Media Group, in parteneriat cu Alianta pentru Sanatate din Romania si Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor.
Arhiva stiri
IMPORTANT
: Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in nici un caz consultul medical.
Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavostra se va face numai dupa un consult medical de specialitate!